News/Resistance

News (Resistance) 1981-1986

Resistance

Bandet bildades hösten 1981 av Mats Appelqvist (gitarr), Ulf Hedin (gitarr), Lars Amnestål (trummor) och Peter Sandberg (bas). Replokalen var i källaren på fritidsgården Träffen i Salem och materialet var nästan uteslutande eget. Influenserna fanns att hitta hos Thin Lizzy, Magnun Bonum, Beatles och mycket annat. Namnet Resistance kom från en Mikael Rickfors-låt.

Första giget var faktiskt på Ritz på Medborgarplatsen, men det hela handlade egentligen om en PA-demonstration dit band fick åka för att testa grejor. Första riktiga giget blev istället på Träffen i Salem den 3/11 1981.

Under de följande åren blev det en del spelningar, 23 stycken närmare bestämt, runt om i Stockholm.

Utöver detta hann bandet dessutom med att medverka i en musikal av Beppe Wolgers och Stefan Nilsson, ”I Mirklernas Tid” på Göta Lejon under senvintern 1983. En följd av detta blev en spelning i TV där en minnesvärd scen var när Lasses tröja fyllde delar av TV-rutan (tröjtrycket var en penis med vingar, reklam för RFSU).

Vidare ställde de Resistance upp i rockbandstävlingen Sommarrock men får man benämningen ”de spelande deodoranterna” så är utsikterna till seger i en tävling för rockband små…

Utvecklingsmöjligheterna för sättningen två gitarrer, bas och trummor kändes små. Något måste göras! Man tog kontakt med keyboardspelarena Lars Holmgren (från Tumbabandet Fakir) och Kjelle Allinger. Ett nytt band formades – News!

News

News bildades sommaren 1984.

Med en sättning på två gitarrer (Mats Appelquist och Ulf Hedin), två keyboards (Lars Holmgren och Kjelle Allinger) bas (Peter Sandberg) och trummor (Lars Amnestål) varav fem var sångare så blev utmaningen att skriva nytt mycket angenämare. Fyra personer i bandet ömsom konkurrerade, ömsom kompletterade med att skriva bra rockmusik. Influenserna var även nu många; Toto, Asia, Lizzy, Saga, Elton m.m

Ett stamställe för bandet blev diskoteket Passion i Tullinge. Fullsatta kvällar med entusiastiska besökare. Även andra ställen runt om i södra Stockholm fick besök av News.

En av höjdpunkterna var spelningen på Gala-Pulsen i Idrottshuset i Tumba februari 1985, direktsändning i Radio Stockholm tillsammans med bl.a Suzzies Orkester, Ubangi och Dolly DeLuxe.

Vidare gick bandet vidare i tävlingen Storstadsrock inne på Fryshuset i Stockholm. Någon finalplats nåddes aldrig, dock fick Lars Holmgren pris som bästa keyboardspelare i sin Elton John outfit!

Ett band med många starka viljor är alltid svårt att hålla ihop. 1986 sprack bandet och gick åt skilda håll: SASS, Tricia m.fl, men det är andra historier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>