Smisk

Smisk

  • 250x350

I Nådens år 1994

Om Smisk

I nådens år 1994 träffades tre ynglingar (Christian Ek, Toni Hänninen och Fredrik Magnusson) och upptäckte att vi hade gemensamma åsikter och intressen vad gäller musik och annat för den delen. Fredrik och Christian kände varann sedan tidigare och hade även spelat tillsammans i “Rundgång” med Johan Granbom som trummis. De första stapplande stegen tillsammans togs i Tumba gymnasiums musiksal våren ‘94 med en klasskamrat vid namn Krister Estmer bakom trummorna. Utan PA, dåligt samspelta, men med en stor portion jävlar anamma blev framträdandet dock ändå uppskattat. Av ett fåtal. Utan att hänga läpp över fiaskot och med nyfunnen entusiasm samt byte av trummis (Krister Estmer bort – Magnus Buren och Johan Granbom in) började en hektisk period av repningar. Under höst/vintern 94/95 gick “Smisk” under obskyra namn som tidigare nämnda “Rundgång”, samt “45 Grader” och under en spelning i en kyrka(!), som “KDS”. Efter den spelningen lade Johan av och kort därefter efter en spelning på en ungdomsgård i Tumba senvåren ‘95 gick Magnus Buren och vi andra skilda vägar. Det var förövrigt inför den spelningen som vi för första gången gick under namnet “Smisk”.

Vad som väntade härnäst var en utomhusspelning i Rålambshovsparken i Ung Vänsters regi, men vi saknade ju trummis!. Det såg ut som om “Smisk”- epoken gick mot sin grav, men ur askan av det som kvarstod, nämligen jag själv, Fredde och Christian reste sig dock bandet i och med att Peter Nagy klev in som en räddare i nöden. Peter, vars bakgrund bestod av diverse metallband (“Eternal Oath”, “Hypocrite”, “Sad Solitude” m.fl.) tillförde nya influenser och tyngd till ljudbilden och vi började spela en kombination av öst- respektive västkustganstarap. Njäe, det är kanske inte riktigt sant, utan vi fortsatte att rocka hårt och spelningen blev en smärre succe. Dock blev inte friden beständig då Peter hade allför många andra åtaganden och repningarna fick lida, tills han slutligen gick efter en spelning på Kafe 44 ‘96 och vi återigen stod utan trummis! Under nämnda spelning användes även en rökmaskin som fick mickstativet att försvinna samt ögonen att tåras. En tandflisa slogs även loss av en mick som for i munnen. Good times! Under 1996 spelade vi även in en demo som gick under namnet “Sikta högt, skjut lågt” som bestod av fyra spår.

Det verkade som om någon högre kraft inte ville höra av oss. Men av ett ödets nyck klev Krister ‘Kippe’ Nagy (Let’s keep it in the family!) in och axlade bördorna som trummis. Även han kommer från en bakgrund bestående av metallband med namn som jag knappast kommer ihåg (“Paraphobia” bl.a). Vi lirade vidare på diverse ställen, bland annat med Mart och grabbarna i “De Lyckliga Kompisarna” på deras avskedsspelning på Kafe 44 23/1 ‘97 (Svettigt var det!), figurerade på diverse samlingskassetter och spelade in en 6-låtars cd under 98/99 för att slutligen lägga ner vid millennieskiftet.

I början av 2008 kände vi suget av att Smiska. Sagt och gjort, en reunion styrdes upp och efter första repet märkte vi att vi inte var så vassa på de gamla låtarna längre :] En kort tid därefter bestämde sig Fredrik för att återigen lägga basen åt sidan för att fokusera på andra saker. No hard feelings från endera part utan bara ett lycka till! Dock förlorade han sin “Smisk Ikon”-status iom detta :P

Och på den vägen är det…. Nytt material är på gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>